Слике са Балкана, Звижд, Пек, пролеће 2014

Слике са Балкана, Звижд, Пек, пролеће 2014
СУРБИТА.Слике са Балкана, Звижд, Пек, пролеће 2014

Translate

Претражи овај блог

зебње

зебње
зебње човека 21. века

субота, 10. октобар 2015.

PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA

Istinska priča u tuđem povezu 
MIKAEL se probudio rano, iako, u principu, voli da razvlači jutro. Popio je produženu kafu bez doručka i lagano se uputo ka redakciji svog lista, pešice, bez automobila, koji već odavno ne vozi, još od razvoda. Prvih nekoliko sati za pretrpanim radnim stolom sporo su proticali. A onda je usledio telefonski poziv koji je sve promenio u životu ovog briljatnog sredovečnog novinara ekonomske rubrike. Dobio je trag koji ga je iz njegovog Stohkolma odveo do špijunske afere u Merilendu. Sve, zamalo, da ga košta glave, u zapletu intrige koju mu je zamesila vešta hakerka. Snagu da izdrži dala mu je njegova gotovo dvadeset godina mlađa ljubavnica, koleginica iz revije, koja s njim održava strasnu vezu uz prećutni pristanak muža.
Mikaelov život je krajnje zanimljiv. Nikada ne zna kuda će da ga odvedu paralelne linije iz dramaturškog zapleta njegove svakodnevice. Preskoci u filmu su spektakularni, promene brze i neočekivane.
Već sledećeg jutra, našao se u Parizu. Rana jesen je sipala zlato kroz krošnje bulevarskog drvoreda dok su njegovi koraci uranjali u meku prostirku trotoara Grada svetlosti. Idiličnu razglednicu upotpunjavali su mirisi svežeg peciva. Stajala je pred vitrinom. Primetio je njen pogled, zastao i zapodenuo razgovor, prisećajući se neobičnog susreta s tamnoputom lepoticom samo sat ranije, na klupi, u parku raspuklom u crvenim tonovima japanskog javora. Obično stidljiv i nespretan u odnosu s ženama, najednom se našao u krajnje nesvakidašnjoj situaciji da može da bira. Sam je sebi ličio na animaciju iz svemogućeg stripa.
Nešto kasnije, iz sentimentalne biosfere prešao je na unutrašnju mirkofloru. Sedeo je za stolom u poznatom restoranu i lagano prčkao po iznutricama u tanjiru, razmišljajući o sopstvenom stomaku, ružičastom veluru creva, svemu onom što prođe kroz organizam i uticaju hrane na dobre vibracije, nervni sistem i mentalno zdravlje. Svoja zapažanja prenosio je u beležnicu u vidu šarmantnih ilustracija i anatomskih karikatura.
Sledećeg dana, počele su da ga opsedaju morbidne slike ritualnih ubistava i prokletstava totema, začaranih fetiša i crne magije, prožeti srceparajućim urlicima fantoma iz dubine afričkih verovanja. Sve je postajalo tamnije. Počinjala je nova etapa slična vremenu preživelih posle strašnog rata. Novi dani nisu ni nalik prosperitetu, a šaputanja postaju nepodnošljivi krici. Bila je to istinita priča, s nemogućom ljubavi, u vatrenoj noći, s pedeset nijansi sive. Hoće li 2084. godine, zaista, konačno nastupiti smak sveta?

Mikael je sasvim običan Francuz koji iskreno veruje da dobra knjiga može u potpunosti da promeni život, koji pročita najmanje petnaestak naslova godišnje i na svako duže putovanje ponese po nekoliko, u tom trenutku najčitanijih izdanja. Tako stalno živi zanimljive tuđe živote, umesto svog, prosečnog


Istinska priča u tuđem povezu | Dijaspora | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар